„Primăvara poeţilor”, sub steaua lui Nichita Stănescu

Astăzi ia start acţiunea culturală „Primăvara poeţilor 2011”. Organizată de Uniunea Scriitorilor în parteneriat cu Primăria Chişinău, aceasta se va desfăşura în toată ţara, în perioada 14-17 aprilie.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, ne-a spus că, în aceste zile, în capitală şi în mai multe localităţi din RM vor avea loc lecturi publice, dezbateri literare, expoziţii de fotografii, lansări de carte, la care vor participa scriitori, oameni de cultură, profesori, studenţi şi elevi. La Grimăncăuţi, Briceni, bunăoară, un grup de scriitori se va întâlni, astăzi, cu elevii şcolii din localitate, iar la Briceni va avea loc o oră de literatură cu elevii Liceului „Grigore Vieru”. Tot azi e preconizată o întâlnire cu elevii Gimnaziului din Coşerniţa, Criuleni, precum şi un popas la Pererâta, baştina poetului Grigore Vieru.

Mâine, la ora 11.00, „Primăvara poeţilor” va ajunge la Bălţi, unde scriitorii se vor produce în faţa studenţilor Universităţii de Stat „Alecu Russo”. La 18.15, la Librăria din Centru a Editurii „Cartier” din Chişinău, scriitorul Emilian Galaicu-Păun va prezenta prelegerea „Poezia continuă: înainte şi după”, care va fi urmată de un recital de versuri. Sâmbătă, 16 aprilie, în capitală va începe Festivalul Internaţional de poezie „Nichita Stănescu”, aflat la a V-a ediţie. La 10.30, în faţa Casei Scriitorilor va fi plantat un arbore în memoria lui Nichita Stănescu, iar la 11.00, în Sala cu cămin a Uniunii Scriitorilor, îşi va desfăşura lucrările colocviul cu genericul „Fiziologia poeziei”. La sesiune vor participa Arcadie Suceveanu, Ana Bantoş, Serafim Saka, Ion Hadârcă, Leo Butnaru, Emilian Galaicu-Păun, Irina Nechit ş.a., iar în calitate de invitaţi de onoare fiind Nicolae Prelipceanu şi Lucian Vasiliu (Bucureşti). Scriitorii se vor întâlni cu elevii învingători ai Concursului republican de proză şi poezie „Florii 2011”, după care, în cadrul Salonului literar, actorul Nicolae Jelescu va prezenta recitalul poetic „Amintiri nu are decât clipa de acum”. Festivalul se va încheia duminică, 17 aprilie. La 11.00, pe Aleea Clasicilor Literaturii Române din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” vor avea loc depuneri de flori la busturile lui Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu, iar la 12.00, în Salonul literar, o întâlnire cu oaspeţii Festivalului – Nicolae Prelipceanu şi Lucian Vasiliu. Tot aici vor fi lansate mai multe cărţi şi reviste. „Primăvara poeţilor” se va încheia cu decernarea Premiilor „Nichita Stănescu”.

  • Un articol de: Nicolae Roibu
Sursa: Timpul.md
Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: