Adrian Păunescu a murit

UPDATE: Trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu – depus la sediul Uniunii Scriitorilor, în jurul orei 16.00

Trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu va fi depus cel mai probabil la sediul Uniunii Scriitorilor din România, situat pe Calea Victoriei din Bucureşti, în jurul orei 16.00, au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţi ai instituţiei. Totodată, Uniunea Scriitorilor face diligenţele pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu din Capitală.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, familia poetului nu a putut fi contactată.


Poetul Adrian Păunescu a încetat din viaţă, vineri dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu probleme cardiace, renale şi hepatice.

Doctorul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca, a declarat, vineri dimineaţă, la ora 8.30, că inima lui Păunescu a încetat să bată la ora 7.15.

„Azi, la ora 7.15, inima maestrulului a încetat să bată şi nu a mai dorit să pornească. Maestrul a plecat dintre noi”, a spus Brădişteanu.


Poetul a suferit, în cursul zile de joi, mai multe stopuri cardiace, medicul Şerban Brădişteanu, şeful Secţiei de Chirurgie Cardiacă şi Vase Mari a Spitalului Floreasca, spunând că starea pacientului este extrem de gravă. „Boala depăşeşte resursele noastre terapeutice”, a completat, vizibil afectat, medicul Brădişteanu, poetul fiind conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii. „Nu ştiu cum mai putem face faţă în continuare situaţiei”, a adăugat el.

Adrian Păunescu fusese internat din 26 octombrie la Spitalul de Urgenţă Floreasca, având probleme cardiace, renale şi hepatice. Starea acestuia s-a agravat în noaptea de marţi spre miercuri, poetul fiind resuscitat, după ce inima i s-a oprit. Inima lui Adrian Păunescu a repornit, fiind susţinută şi de aparate prin care este drenat sângele, starea pacientului fiind în continuare gravă, menţiona în urmă cu două zile dr. Brădişteanu.
Citeşte aici mai multe despre viaţa poetului Adrian Păunescu
.
Astă vară pe 21 iunie, Adrian Păunescu a făcut public, într-un editorial, faptul că este bolnav, fără a preciza însă diagnosticul. „Ştiţi prea bine că zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale esenţiale. Concluzia nu e veselă. În orice caz, tratamentul pe care eu însumi simţeam că trebuie să mi-l aplic şi pe care, după aceste analize, mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare”.
Poetul, în vârstă de 67 de ani, avea trei copii, Ioana şi Andrei, din căsătoria cu poeta Constanţa Buzea, şi Ana Maria, din căsătoria cu Carmen Păunescu. Andrei Păunescu (41 de ani) este jurnalist, predă la Universitatea „Spiru Haret” şi a apărut în numeroase ocazii cântând, alături de tatăl său. Fiica cea mică, Ana Maria, a publicat joi o scrisoare prin care îşi încuraja tatăl: „Te rog, tată, găseşte optimismul de care e nevoie pentru luptă. Mai sunt atâtea de făcut!”, îi spunea ea.

A fost ales senator de trei ori

Adrian Păunescu, răsfăţat al mulţimilor în perioada Cenaclului Flacăra, a fost unul dintre puţinii grei ai scenei publice comuniste care nu s-a volatilizat odată cu căderea regimului. Doar pentru scurtă vreme, vreo trei ani, poetul a dispărut din ochii românilor, fiind readus în atenţia opiniei publice în 1992, prin intermediul postului public de televiziune. În ciuda faptului că, după Revoluţie, nu puţini au fost cei care l-au criticat pe Adrian Păunescu considerându-l „un poet de curte”, acesta a avut un traseu politic plin de succes în democraţie.

În 1992, Adrian Păunescu a devenit membru al Partidului Socialist al Muncii, care era considerat un continuator al Partidului Comunist Român. A fost ales senator în 1992, pe listele PSM, dar patru ani mai târziu, în 1996, partidul său n-a mai obţinut numărul de voturi necesare intrării în Parlament. A revenit în Senat în 2000, pe listele PSDR Dolj, şi apoi în 2004 pe listele PSD Hunedoara. În mandatul 2004-2008, Adrian Păunescu a deţinut o funcţie importantă, aceea de preşedinte al Comisiei pentru Cultură din Senat.

Un liceu din Dolj îi poartă numele din 2004

Printre alte onoruri de care s-a bucurat în timpul vieţii de după Revoluţie se află şi acela că o şcoală din localitatea copilăriei lui, Bârca, judeţul Dolj, a fost botezată cu numele său: Liceul Teoretic „Adrian Păunescu”. Şi i s-a ridicat statuie în centrul localităţii Slătioara, din judeţul Vâlcea, unde bustul său este vecin cu statuile lui Mihai Eminescu, I.L. Caragiale, Ion Creangă şi Dinu Sărarau.
Începând din a doua jumătate a anului 2004, poetul Adrian Păunescu s-a retras pentru o vreme de pe scena publică, fiind rar de văzut la televiziuni şi prin ziare. Motivul ar putea fi acela că, pe 31 iulie 2004, soţia lui, Carmen, a provocat un grav accident rutier în judeţul Dolj în urma căreia au murit trei persoane, iar o adolescentă de 15 ani a rămas orfană. Carmen Păunescu a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare. În ultimii ani, Adrian Păunescu a revenit însă în viaţa publică fiind invitat în dese rânduri la talk-show-uri de televiziune.

INFO

Lipsuri financiare

Pe 31 octombrie, poetul Adrian Păunescu a publicat, de pe patul de spital, o scrisoare în care vorbea despre suferinţa sa fizică, dar şi despre lipsurile financiare din ultima perioadă a vieţii.

„Am decis că nu iau pensia tăiată. O restitui, aşa cum îmi vine, statului, iar eu îmi desăvârşesc drumurile prin iadul realităţii, ca să nu-mi moară copiii de foame. Muncesc de la 18 ani, dacă nu mai de mult. Băieţii de bani gata ai anilor noştri şi-au băgat cuţitele în cuantumul pensiei mele totale şi mi-au dărâmat ultimul echilibru. Cum aş face să nu resimt dureros această ofensă? Indivizi putred de bogaţi iau măsura de-a ne ciopârţi nouă pensiile. Inima mea le resimte toate astea şi le dedică nefericiţilor care ne conduc şi ne ghilotinează drepturile. Datoriile mele faţă de casa în care trăiesc şi de familia mea sunt mult mai mari decât aş obţine, în mod natural, pe toate muncile mele. Probabil voi muri mai devreme şi organizaţiile de şacali vor putea profita, în deplină libertate, de banii care rămân după Adrian Păunescu”, scria poetul. ( Raluca Ion)

Gândul a urmărit în ultimele zile evoluţia stării de sănătate a lui Adrian Păunescu


UPDATE joi ora 18.00 Prof. dr Şerban Brădişteanu a declarat că starea poetului Adrian Păunescu este extrem de gravă şi că medicii nuştiu dacă mai pot face faţă


UPDATE joi ora 09.49 Adrian Păunescu a trecut cu bine noaptea, starea lui este staţionară, pacientul fiind în continuare conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca.


UPDATE miercuri 19.30 Starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu este foarte gravă. Poetul este menţinut în viaţă cu ajutoarul aparatelor. Pronosticul medicilor este rezervat


UPDATE miercuri ora 17.15 Medicul Brădişteanu a anunţat că poetul Adrian Păunescu a suferit o oprire cardiacă, prognosticuliar că inima poetului funcţionează, fiind conectată la aparate. Medici sunt rezervaţi cu privire la şansele de supravieţuire. „Starea lui este foarte gravă, dar mai sunt încă şanse de supravieţuire. Luptăm până când nu vor mai fi”, a declarat medicul Şerban Brădişteanu.


UPDATE miercuri ora 09.30 Starea lui Adrian Păunescu s-a agravat în noaptea de marţi spre miercuri, poetul fiind resuscitat, după ce inima i s-a oprit.

Inima lui Adrian Păunescu a repornit, fiind susţinută şi de aparate prin care este drenat sângele, starea pacientului fiind în continuare gravă, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Şerban Brădiştenau, şeful Clinicii de Cardiologie a Spitalului Floreasca, unde este internat poetul.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: