Cu şi fără Grigore Vieru

75 de ani de la naştere, un an de la moarte

Duminică, 14 februarie, marele poet Grigore Vieru, decedat acum un an în urma unui tragic accident, ar fi împlinit 75 de ani. În aceste zile triste, în Basarabia, Poezia a avut şi continuă să aibă numele Vieru.

Unul dintre evenimentele majore l-a constituit spectacolul muzical „Strigat-am către tine…”, care s-a produs pe scena Palatului Naţional în zilele de 11 şi 12 februarie. Reprezentaţia a reunit interpreţi de pe ambele maluri ale Prutului: Mihai Volontir, Mihai Munteanu, Ion Suruceanu, Ştefan Petrache, Silvia şi Anatol Chiriac, Alexandru Cazacu, Natalia Barbu, Cătălin Josan, Fuego, Michael Kleitman (Germania), Nicolae Ciubotaru, Adriana Ochişanu, Mihai Ciobanu, Vadim Gheorghelaş, Vasile Iovu, Adriana Ochişanu, Doina Sulac şi formaţia „Millenium”. Ei au fost acompaniaţi de Orchestra Naţională „Lăutarii” dirijată de Nicolae Botgros şi Orchestra Simfonică Naţională a Companiei „Teleradio-Moldova” condusă de Gheorghe Mustea. De asemenea, în cadrul spectacolului a evoluat Corala „Vocile Primăverii” condusă de Ştefan Andronic, corală a cărui părinte spiritual a fost Grigore Vieru şi cu care poetul a colaborat decenii la rând.

În dimineaţa zilei de vineri, 12 februarie, pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt” a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru, realizat de sculptorii Victor Macovei şi Ruslan Tihonciuk. La manifestare au fost prezenţi preşedintele Parlamentului R. Moldova, preşedintele interimar Mihai Ghimpu, prim-ministrul Vlad Filat, prim-vicepreşedintele parlamentului, Serafim Urecheanu, preşedintele PDM, Marian Lupu, deputaţi, scriitori şi mulţi admiratori ai operei lui Grigore Vieru.
Bustul a fost sfinţit de către un sobor de preoţi de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla”. În luarea sa de cuvânt, Mihai Ghimpu a menţionat că „acest bust este unul dintre puţinele lucruri pe care am reuşit să le facem pentru marele poet al neamului”. La rândul său, prim-ministrul Vlad Filat a spus că Grigore Vieru „a ştiut cel mai bine cum să iubească mama, pământul natal şi limba”, iar „noi trebuie să-i urmăm învăţătura şi să studiem opera marelui poet din temelie”. Marian Lupu a afirmat că Grigore Vieu ar fi meritat un bust pe Aleea Clasicilor încă pe când era în viaţă.

Sâmbătă, 13 februarie, la Muzeul Naţional de Artă a fost inaugurată expoziţia de artă cu genericul „Chipul tău fără de seamăn”, organizată de Primăria municipiului Chişinău. În aceeaşi zi, la Academia de Ştiinţe a Moldovei, în cadrul unei conferinţe ştiinţifice internaţionale, a fost decernat Premiul „Grigore Vieru”, al cărui laureat a devenit directorul Institutului de Filologie, dr. hab. Vasile Bahnaru. Academia, al cărei doctor honoris causa este Grigore Vieru, va organiza, în 2010-2012, un şir de acţiuni de comemorare a poetului şi de valorificare a operei sale. Printre acestea se înscriu editarea operelor complete (poezie, cugetări, publicistică); traducerea lor în cel puţin trei limbi de circulaţie internaţională: engleză, franceză şi germană; digitalizarea în cadrul Radioteleviziunii Naţionale a înregistrărilor audio/video cu Grigore Vieru pentru Fondul de Aur; instituirea unei burse anuale pentru tinerii doctoranzi din străinătate care studiază la Chişinău.

Suita de manifestări a continuat duminică, 14 februarie, când la bustul de pe Aleea Clasicilor a avut loc un recital de poezie. În aceeaşi zi, la Chişinău a fost inaugurat bulevardul Grigore Vieru (fost bd. Renaşterii). În prezenţa unei numeroase asistenţe, primarul Dorin Chirtoacă a fixat pe faţada Băncii Naţionale prima inscripţie cu noua denumire. Prezent la eveniment, guvernatorul Băncii Naţionale (BNM), Dorin Drăguţanu, a spus că în acest an va fi emisă o monedă cu chipul lui Grigore Vieru. De asemenea, el a comunicat că în muzeul BNB va fi inaugurat un stand special consacrat poetului.

Tot duminică, la sediul Partidului Liberal Democrat, a fost inaugurată expoziţia de sculptură „Grigore Vieru”.

Foto: Constantin Grigoriţă

Sursa: TIMPUL

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: