Poetul viorii, Nicolae Botgros la 55 de ani

Artist al Poporului, Cavaler al Ordinului Republicii, Nicolae Botgros nu are nevoie de nici o prezentare. Un geniu al muzicii, un virtuos al vioarei. El este incununarea tuturor artistilor, o simbioza perfecta intre talent si profesionalism. Nicolae Botgros, cunoscut deopotriva ca dirijor si violonist de exceptie, dispune de o sensibilitate remarcabila, virtuozitatea si tehnica exceptionala de interpretare confirmindu-i virtuti innascute, dar si acumulate pe parcursul studiilor academice de specialitate, fiind supranumit „vioara nepereche” sau „poetul viorii“. Nicolae Botgros va sarbatori 55 de ani de la nastere, asa precum ne-a obisnuit la aniversari, cu un concert de exceptie, ce va imbogati suita de manifestari a festivalului international de muzica „Martisor 2008”.

Desi a implinit 55 de ani inca la 25 ianuarie, maestrul spune ca acum, la inceputul primaverii, se va reintilni cu spectatorii sai fideli. In ianuarie a avut necazuri si probleme de sanatate, despre care nu-i prea place sa vorbeasca. „Lautar am fost si sint, cit ma tine acest pamint_” este genericul spectacolului care va avea loc in asta seara, la Palatul National, din capitala. Acest eveniment anticipeaza inca o data memorabila, si anume 30 de ani de cind maestrul se afla in fruntea Orchestrei Nationale de Muzica Populara „Lautarii”. Spectacolul jubiliar va reuni interpreti si instrumentisti de mare valoare, printre care Lidia Bejenaru-Botgros, Adriana Ochisanu-Botgros, Nicolae Glib, Ioana Capraru, Nicolae Ciubotaru s.a., precum si oaspetii din Romania, Ionut Dolanescu, Angelica Fluture, Marius Zgaianu, Gabriela Tuta, Ovidiu Bartes. In cadrul concertului vor rasuna creatii noi interpretate de maestru la vioara, dar si de alti instrumentisti si solisti. Nu vor lipsi nici piesele mai vechi, atit indragite de public.

Intr-o conferinta de presa, maestrul Nicolae Botgros ne-a spus ca acum orchestra este intr-o formula noua, iar prin ea s-au rodat patru generatii de artisti. Majoritatea instrumentistilor sint tineri, iar din vechea „garda” n-au mai ramas decit citiva instrumentisti.

Considerat „un magician al viorii”, maestrul Nicolae Botgros a fost numit in 1978 la conducerea Orchestrei Populare „Lautarii”, cum s-a numit pina in 2000, cind a primit titlul onorific de orchestra nationala. Botgros a dus faima muzicii populare in Romania, Polonia, Grecia, Belgia, Danemarca, Italia, Turcia, Franta, Statele Unite ale Americii, Austria, Elvetia, Australia, Noua Zeelanda, Olanda si Norvegia, precum si in toate tarile din spatiul ex-sovietic.

Impartasindu-ne gindurile sale, conducatorul „Lautarilor”, nu se gindise acum 30 de ani ca va fi dirijor de orchestra. „Eram violonist in orchestra Ansamblului de Dansuri Populare „Joc”, cind, intr-o zi, m-au chemat sa fac o orchestra profesionista. Am venit cu stilul meu de acasa, de la Badicul Moldovenesc, care se deosebeste de toate. E un stil aparte pe care m-am straduit sa-l aduc si a prins foarte bine”, ne marturiseste maestrul Botgros.

Recent, Nicolae Botrgos a fost numit cetatean de onoare a orasului Barlad, judetul Vaslui (Romania). Presa de acolo scrie ca artistul vrea sa se mute impreuna cu familia in Barlad, oras in care a sustinut mai multe concerte si pe care il apreciaza foarte mult. In acest sens, artistul ne-a spus ca vrea sa deschida acolo un Centru de Cultura, deoarece copiii pe care maestrul i-a descoperit in acest oras se gasesc mai rar. „Sint niste talente acolo, cu care poti face minuni ale pamintului. Copii de 5-6 ani cinta foarte bine la instrumente, insa nu au scoala, spre deosebire de noi, care am facut o scoala si am studiat o cultura muzicala pe vremea rusilor”, a spus Nicolae Botgros.

Pe linga gindurile frumoase, Botgros ne-a spus cu tristete ca acest concert jubiliar nu va fi filmat de Compania „Teleradio-Moldova” si nu va fi inclus in fondul acestei institutii. In acest sens, Valentin Goga, directorul Palatului National a mentionat ca doar spectacolele de la deschidere si inchidere a festivalului „Martisor” vor putea fi urmarite in direct. Pe linga aceste spectacole, Goga a propus conducerii TRM si spectacolul din 5 martie, insa a fost refuzat.

Sursa: Infoportal

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: