Maria Cebotari

Maria Cebotari (alternativ Cibotari, n. 10 februarie 1910, Chişinău — d. 9 iunie 1949, Viena), a fost una dintre cele mai mari soprane soliste de operă şi actriţă română.

Studiază la şcoala normală de fete Florica Niţă şi la Capela Metropolitană Din Chişinău condusă de Mihail Berezovschi, după care urmează Conservatorul „Unirea” din Chişinău (1924-1929) cu Maria Zlatov , Gavriil Atanasiu şi Anastasia Dicescu (canto) , Mihail Berezovschi (armonie), Clara Fainstein (pian) şi Grigore Gâdei (teorie).

După terminarea studiilor la conservatorul din oraşul său natal, a fost angajată ca actriţă la Teatrul de Artă din Moscova. În 1929 a pleacat la Berlin, unde a luat lecţii de canto. A debutat în 1931 în rolul lui Mimi din opera Boema de Giacomo Puccini la opera din Dresda. Aici a rămas ca solistă până în 1943; în perioada 1935 – 1943 a dat reprezentaţii şi pe scena Operei de Stat din Berlin. Ulterior a fost angajată ca solistă permanentă a Operei de Stat din Viena, unde a rămas până moartea sa, în 1949.

Foarte apreciate au fost reprezentaţiile sale în operele lui Wolfgang Amadeus Mozart şi Richard Strauss (care a şi scris pentru ea opera “Salomeea” pe care a interpretat-o inegalabil). A luat parte şi la festivalurile muzicale din Salzburg la invitaţiile lui Bruno Walter şi Herbert von Karajan, obţinând mult succes în rolul contesei din opera Nunta lui Figaro de Mozart. Ea a cântat sub bagheta unor mari dirijori ca Fritz Bush, Arthuro Toscanini, Clemens Krauss, Karl Böhm, Wilhelm Furtwängler.

La numai 24 de ani, Mariei Cebotari i se conferă cel mai înalt titlu onorific existent în Germania şi Austria de atunci – de Kammersängerin.

A jucat în opt filme, filme turnate în Germania sau Austria, alături de vedete ale cinematografului de atunci, inclusiv alături de soţul ei, Gustav Diessl.

La 5 octombrie 2004, la Casa Cineaştilor din Chişinău, a avut loc premiera filmlui “Aria” de Vlad Druck, după scenariul lui Dumitru Olărescu, având ca subiect viaţa şi opera sopranei Maria Cebotari. În România şi Italia a jucat în coproducţia Cătuşe roşii (sau Odesa în flăcări, 1942), cenzurată mai apoi de autorităţile comuniste şi redescoperită de curând în arhivele italiene.

Discografie

* Mozart – Le Nozze di Figaro (Böhm 1938, in German/Ahlersmeyer, Teschemacher, Schöffler, Wessely, Böhme) Preiser
* Puccini – Turandot (Keilberth 1938, in German/Hauss, Buchta, Hann, Eipperle, Harlan, Schupp, Kiefer), Koch-Schwann
* Schoeck – Das Schloss Dürande (Heger live 1943, excerpts/Anders, Berglund, Fuchs, Domgraf-Fassbaender, Greindl, Hüsch), Jecklin
* R. Strauss – Salome (Krauss 1947 live/Rothmüller, Höngen), Gebhardt
* Verdi – Luisa Miller (Elmendorff 1944, in German/Böhme, Hopf, Hann, Herrmann, Eipperle), Preiser
* Verdi – La Traviata (Steinkopf 1943, in German/Rosvaenge, Schlusnus), Iron Needle
* Von Einem – Dantons Tod (Friczay live 1947/Schöffler, Patzak, Klein, Weber, Alsen, Hann), Stradivarius
* Recital (Mozart, Verdi, Puccini, Leoncavallo, J. Strauss, Arditi, Rachmaninov, Beckmann, Mackeben, Tchaikovsky), Preiser – LV
* Recital – Maria Cebotari singt Arien (Mozart, J. Strauss, Gounod, Puccini and R. Strauss), Preiser – LV
* Maria Cebotari – Arien, Duette, Szenen (Mozart, Bizet, Verdi, Puccini), Preiser
* Recital – Maria Cebotari singt Richard Strauss (Salome, Feuersnot, Der Rosenkavalier, Daphne, Taillefer), Preiser
* Maria Cebotari: Arias, Songs and in Film, Weltbild
* Recital – Maria Cebotari singt Giuseppe Verdi (La Traviata, Rigoletto), Preiser
* Four Famous Sopranos of the Past (Gitta Alpar, Jarmila Novotna and Esther Rethy), Preiser – LV
* Bruno Walter Vol. 1, Symphony No 2 and No 4 (1948/50), LYS
* Helge Rosvaenge in Szenen aus André Chénier und Rigoletto – Duets, Preiser
* Helge Rosvaenge – Duets, Preiser – LV
* Grosse Mozartsänger Vol. 1 1922 – 1942, Orfeo
* Von der Königlichen Hofoper zur Staatsoper ‘Unter den Linden’, Preiser – LV

Legături externe

Sursa: Wikipedia

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: