O NOUA PLANETA IN SISTEMUL NOSTRU SOLAR

Cercetatorii japonezi de la Universitatea din Kobe au ajuns la concluzia ca sistemul nostru solar este alcatuit din zece planete, nu noua cum se credea pana acum.

Simularile informatice i-a facut pe oamenii de stiinta sa creada ca o noua planeta, cu masa de 0.3-0.7 ori mai mare decat cea a Pamantului, graviteaza la granita sistemului nostru solar. Ei sunt de parere ca in 10 ani se vor putea obtine mai multe informatii despre planeta necunoscuta inca. `Daca se efectueaza studii la scara mai larga, aceasta planeta misterioasa va fi, fara indoiala, descoperita in cel putin zece ani ` declara echipa condusa de profesorul japonez Tadashi Mukai si cercetatorul american Patryck Lykawka.

In anul 2006 Pluto a fost exclusa de pe lista planetelor din sistemul nostru solar datorita faptului ca orbita lui eliptica se suprapune peste cea a lui Neptun. Potrivit noilor criterii, un obiect dintr-un sistem solar este considerat planeta daca are capacitatea de a curata vecinatatea din jurul orbitei sale. Acesta fie va concentra material pe traiectorie, fie il va indeparta datorita fortei gravitationale.

Tot in 2006 a aparut pentru prima data teoria conform careia sistemul solar contine `planeta a 10a`, cum a fost denumita atunci noua planeta. In prezent sistemul solar este format din 8 planete: Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus si Neptun.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: