Academia Română împotriva „limbii moldoveneşti”

Academia Română, ca şi întreaga opinie publică din România, a luat cunoştinţă cu surpriză de scoaterea din uitare a unor afirmaţii aberante, care pun sub semnul îndoielii unitatea limbii române în România şi în Republica Moldova. Forul din România aminteşte că acele persoane care afirmă din nou că există o limbă moldovenească, diferită de limba română, sfidează adevărul ştiinţific.

Conceptul de limbă moldovenească este criticat de savanţii romanişti din toată lumea. Potrivit declaraţiei Academiei Române, „acum o jumătate de secol, doi renumiţi profesori ai Universităţii din Moscova, romanistul R.A. Budagov şi slavistul S.B. Bernstein, au trimis revistei „Voprosi jazikoznanija” (Probleme de lingvistică) articolul cu privire la unitatea de limbă româno-moldovenească, articol ce a fost publicat abia în 1988 în revista Nistru. Cei doi savanţi arătau în mod clar că s-au irosit în zadar multe forţe şi mult timp pentru a demonstra teza eronată cum că moldovenii şi românii vorbesc limbi romanice înrudite, dar diferite”.

În Republica Moldova, Consiliul Uniunii Scriitorilor de la Chişinău, în acord cu poziţia Academiei de ştiinţe, declara în septembrie 1994: „Folosirea glotonimului „limba moldovenească” creează o confuzie periculoasă în faţa lumii civilizate şi ne face de ruşine în faţa copiilor noştri şi a generaţiilor care vor veni”, informează Deca-press.

Sursa: Presa.md

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: