Institutul Cultural Român se pregăteşte să deschidă centre în Moldova şi Ucraina

Institutul Cultural Român (ICR) din Bucureşti ar putea avea centre la Kiev, în Ucraina (cu o filială la Cernăuţi,) şi la Chişinău, în Republica Moldova, potrivit unui proiect de Hotărâre a Guvernului, iniţiat de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), preluat de mediafax.

Prevederea apare în proiectul de Hotărâre pentru modificarea articolului 2 din Hotărârea Guvernului nr. 492/2004 privind organizarea şi funcţionarea institutelor culturale româneşti din străinătate prin reorganizarea centrelor culturale din străinătate, precum şi înfiinţarea unor institute noi, publicat pe site-ul MAE.

În mod concret, proiectul legislativ prevede înfiinţarea Institutului Cultural Român de la Kiev, cu o filială la Cernăuţi, şi a Institutului Eminescu de la Chişinău.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, înfiinţarea unui institutul cultural la Kiev „permite, pe lângă o mai bună difuzare a valorilor culturale româneşti în mediile ucrainene, şi configurarea unui spaţiu de comunicare directă cu comunitatea românească compactă din zona Cernăuţiului, prin deschiderea în acest oraş a unei filiale a ICR Kiev”.

Totodată, înfiinţarea Institutului Eminescu la Chişinău are caracterul „unui demers unilateral al României, titulatura sa mizând atât pe valoarea de simbol comun a poetului, cât şi pe impactul afectiv ridicat al imaginii lui Mihai Eminescu în rândul publicului cultural din Republica Moldova”. Înfiinţarea unei asemenea instituţii în spaţiul de dincolo de Prut va favoriza „creşterea schimburilor de produse şi de activităţi culturale şi va facilita promovarea relaţiilor speciale de cooperare cu Republica Moldova”.

Programele şi proiectele ICR de la Kiev şi ale Institutului Eminescu de la Chişinău vor fi coordonate şi finanţate de ICR Bucureşti. Din punct de vedere administrativ, institutele culturale de la Kiev şi Chişinău vor fi subordonate MAE, care va asigura, în conformitate cu articolul 16 al Legii nr. 365/2003, includerea în bugetul de stat a fondurilor necesare bunei funcţionări a acestora.

Proiectul de act normativ anunţă că intenţia înfiinţării unor institute culturale româneşti la Atena şi Belgrad nu se va realiza, întrucât „nu există condiţii de funcţionare”. În acest sens, posturile aprobate deja printr-o HG pentru Atena şi Belgrad vor fi transferate la institutele de la Kiev şi Chişinău.

În prezent, România are institute culturale la: Berlin, Budapesta, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga, Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varşovia, Veneţia şi Viena.

ICR a anunţat, în urmă cu câteva luni, că intenţionează să deschidă o filială la Szeged, pe lângă cea existentă deja la Budapesta, pentru promovarea culturii româneşti în Ungaria şi derularea de proiecte culturale comune. De asemenea, ICR a propus Ministerului Afacerilor Externe deschiderea unor institute culturale româneşti la: Moscova şi Beijing.

În plus, ICR a demarat consultările cu University of Maryland (College Park) pentru înfiinţarea unui Institut de Studii Româneşti Contemporane la Washington. Institutul va fi condus de Vladimir Tismăneanu, profesor de ştiinţe politice la University of Maryland, şi va organiza conferinţe, simpozioane, găzduind şi programe de cercetare.

În fotografie: Directorul Institutului Cultural Român Horea Roman Patapievici, unul dintre intelectualii de marcă ai României.

Sursa: Presa.md

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: