Evenimente culturale

În Moldova cele mai mari sărbători naţionale sînt următoarele:

1 Ianuarie – Sărbătoarea Anului Nou

7-8 Ianuarie – Crăciunul Ortodox

1 Martie – Mărţişor

8 Martie – Sărbătoarea Internaţionala a Femeii

19-20 Aprilie (1998) – Paştele Ortodox

27 Aprilie – Paştele Blajinilor

1 Mai –Ziua Muncii

9 Mai – Ziua Victoriei

27 August – Sărbătoare Naţională

31 August – Sărbătoarea Naţională a Limbii

Evenimente speciale

În afară de sărbătorile naţionale, numeroase ocazii pentru festivităţi se produc in Moldova in fiece an. Acestea sînt “Invită Maria Bieşu” (o saptamînă de opera şi balet cu participarea invitaţilor de performanţă din toata lumea). În fiecare primavară pe 1 Martie Ziua Mărţişorului este sărbătorită de toată lumea, oamenii oferind unul altuia flori şi mărţişoare (simbolul serenităţii si al fericirii). Una din vechile legende moldoveneşti spune ca o data intr-o lupta cu o vrăjitoare de iarna care nu vroia sa cedeze, frumoasa doamna Primăvara şi-a tăiat degetul şi cîteva picături din sîngele ei au căzut pe zăpada care s-a topit. Mai tîrziu in acest loc a crescut un ghiocel şi in aşa fel primăvara a cîştigat in faţa iernii. Tradiţionalul festival de muzica Mărţişor, care a început in 1967, are loc in fiecare an in Moldova de pe 1 pînă pe 10 martie. Ansambluri de arta ale amatorilor si vedetele profesionale din alte tari sînt invitaţi sa participe la festival.

Tradiţii si arta populara

Moldova se mîndreşte cu o bogăţie de tradiţii în arta popularî, în special cu confecţii originale si colorate, produse de olari, timplari, ţesători, cioplitori de lemne, meşteri in prelucrarea pietrei. Una dintre cele mai vechi meserii este olăritul. În trecut oalele, ulcioarele, farfuriile, şi cratiţele din ceramica au fost folosite in viaţa de toate zilele. Arta ceramicii este de o înaltă calitate, se deosebeşte prin diversitatea formelor, mărimilor si prin varietatea ampla a desenelor si culorilor. Meşteşugul ţesutului s-a răspîndit datorita unei vechi tradiţii conform căreia mireasa trebuia sa ofere drept zestre covoare ţesute cu mina ei. Covorul moldovenesc este, de obicei, neted, executat din lina pura sau amestecata cu bumbac, cînepă, in, mătase, cu ornamente multicolore.

Sarbatorile sunt mereu desfasurate in “casa mare”, cea mai frumoasa odaie dintr-o casa moldoveneasca. Pastrind o veche traditie, un moldovean isi va impodobi “casa mare” si isi va invita aici rudele, prietenii, vecinii si cunostintele. “Casa mare” nu e doar camera de zi, este de asemenea un loc al memoriei pentru rudele din familie. Peretii sunt decorati cu fotografii ale rudelor, parintilor, copiilor si nepotilor, cu prosoape brodate din stofa de casa.

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: